10 важни стъпки за създаване на страхотен билборд

Хората вече не гледат на билборда по същия начин, както преди двадесет или тридесет години. Въпреки че той все още може да се счита за първокласно рекламно пространство, потребителите са завладени от своите смартфони, таблети и игрални системи. Гледат надолу, а не нагоре.

Това обаче не означава, че рекламата с билбордове трябва да бъде отхвърлена или игнорирана. Билбордовете са навсякъде и въпреки че си спомняме само шепа от тях, те все още могат да имат силно въздействие.

За външната реклама, която увеличава продажбите и става все по-конкурентна, плюс дигиталната реклама, която се превръща в предпочитана  среда, е важно да знаете как да ги направите ефективни. Готови ли сте да направите нещо наистина творческо? Ето 10 стратегии, които гарантират, че вашият билборд ще има най-голям шанс да бъде забелязан и по-важното, че ще бъде запомнен.

1: Шест думи или по-малко.

Като се има предвид, че сме в движение, когато четем билбордове, нямаме много време за четене – средностатистически само 6 секунди. Така че, около шест думи е максимума, който трябва да използвате. Можете да заложите на още няколко думи в зависимост от тяхната дължина и лекота на четене, но като правило, по-малкото тук е повече.

2: Да се забелязва, но да не разсейва.

Повечето билбордове са насочени към шофьори, мотоциклетисти, велосипедисти, или пешеходци. Това причинява интересна дилема за рекламодателя; иска да забелязвате, но не иска да бъде отговорен за големи или дори дребни злополуки. Внимавайте със съдържанието!

3: Това не е място за директен контакт.

Има някои наистина ужасни билбордове,  засипани с телефонни номера и адреси на уебсайтове. Без съмнение, 99,9% от хората, които четат билборда, няма да се обадят или посетят уебсайта. Билбордът е вторичен рекламен носител, което означава, че е идеален за утвърждаване на дадена марка и поддържане на кампания, но не може да служи за връзка с клиента. Ако искате по-близка комуникация с целевата си аудитория, използвайте печатна реклама, телевизия, радио, листовки, уеб сайтове и директна поща. Билбордовете са грешната среда за всичко друго, освен за бързо съобщение. Ако обаче уебсайтът или телефонният ви номер е заглавие и носи послание, тогава сте изключение от правилото.

4: Бъдете интелигентни, но не прекалено умни.

Скучният билборд ще бъде пренебрегнат. Интелигентният билборд ще привлече вниманието и ще остави трайно впечатление. Билборд, който се опитва да бъде твърде умен, ще изгуби публиката.

Като правило не искате билбордовете да карат хората да мислят дълго и да се чудят какво става. Комплексните визуални метафори не са добри тук. Казват, че рекламата трябва да е като пъзел, да дава на аудиторията чувство за удовлетворение, че е разбрала идеята и внушението. Но билбордовете трябва да са много по-прости от това. Бъдете интересни, забавлявайте се, но не давайте на хората пъзели, които и Айнщайн няма да успее да реши. Вие сте в бизнеса на рекламата, не доказвате колко сте умни.

5: Повече билбордове, по-добре.

Един билборд не е евтин. Но не е и много ефективен. Билбордовете са масова пазарна среда, но се нуждаят от подкрепа. Така че, трябва ви повече от един. Всеки билборд има рейтинг, наречен брутни точки за оценка (GRP). Той се основава на трафик, видимост, местоположение, размер и т.н.

Тази оценка ви дава показател между 1 и 100. Ако е 50, това означава, че най-малко 50% от населението в района ще вижда билбордовете ви поне веднъж на ден. Ако имате само един, шансовете ви за успех са очевидно по-малко, отколкото ако имате четири или пет.

6: Не го казвайте, покажете го.

Проявете творчество в идеите си за билборд. Плоският билборд е стандарт, но не е задължителен. Това е вашата възможност да направите нещо впечатляващо и запомнящо се, така че направете го.

7: Избягвайте всякакво повторение.

Имате малко място за работа. Използвайте всеки сантиметър от пространството мъдро. Ако използвате заглавие, което ви представя визуално, губите думи. Ако вашите изображения са скучни или не са свързани с продукта, пропилявате вашата възможност. Както много велики копирайтъри и арт директори ще ви кажат, лаконичността е всичко.

8: Придържайте се към простотата на детайлите.

Билбордът е за бързо четене. По-голямата част от времето го виждате, докато шофирате покрай него с кола, затова трябва да изградите посланието по най-ефективния начин. Това не е мястото, където дизайнерите могат да експериментират със сложни оформления, или копирайтърите да изпадат в поетични излияния. Билбордът е удар в лицето, а колкото по-опростен е той, толкова по-мощен е ударът.

9: Бъдете предпазливи с размера на логото.

Клиентът плаща много пари, за да рекламира своята марка, и иска потребителите да я запомнят в съзнанието си. Съществува обаче балансиращ акт, който трябва да бъде използван интелигентно. Твърде голямото лого отвлича вниманието от посланието на рекламата, прекалено малкото или липсата на такова, могат да си позволят само марки, които са гиганти на пазара.

10: Направете теста „Дължина на ръката“.

Така, спазили сте всички правила по-горе. Проектирали сте фантастичен билборд. Той е стилен, лаконичен с контрастни цветове, интересен и ще работи. Но ще се вижда ли? Ще бъде ли прочетен и разбран? Ето един бърз тест, за да сте сигурни, че не губите времето и парите на всички. Разпечатайте своя билборд до размера на визитна картичка. Сега я вземете в ръце. Все още ли се вижда добре всичко, което направихте на вашия работен монитор? Ако не, върнете се и го прецизирайте. Билбордът ви трябва да е изстрел. Не забравяйте, че имате около 5-10 секунди, за да нанесете „удара“ си.

Автор: Станислава Христова

Снимки: ColorPoint